Hvilket underlag er det bedste at løbe på?

Hvilket underlag er det bedste at løbe på?

19. 12. 2021 3 min. Læsning

På bløde og hårde underlag bruger du dine løbemuskler forskelligt og derfor bliver forskellige muskelgrupper aktiveret. Den største fordel ved at løbe på græs eller i skoven er, at det er meget sundt for din led og fødder, og dette forebygger skader og styrker dine fødder.

Træner du op til en ny personlig rekord på banen? Eller vil du slå din gamle rekord på 10-kilometeren? Så bør du ikke begå fejlen at udelukkende træne på de hårde underlag.

Vil du forblive skadesfri? Variation er nøglen!

Spoiler: Der er intet, der er der er det optimale underlag for alle, for det afhænger af dit mål. På bløde og hårde underlag bruger du nemlig dine løbemuskler forskelligt og derfor bliver forskellige muskelgrupper aktiveret. Den største fordel ved at løbe på græs eller i skoven er, at det er meget sundt for din led og fødder, og dette forebygger skader og styrker dine fødder. På græs skal de nemlig arbejde hårdere, fordi de ikke får stød tilbage fra det bløde underlag.

Running 4

Hvilke trænings-sessioner passer til hvilke underlag?

Særligt fungerer forberedelses-sessioner rigtig godt til græs eller i skoven. Når du nærmer dig starten af sæsonen og du derfor gerne vil tilføje lidt mere fart til dine tempo-sessioner, kan du efterfølgende gradvist bevæge dig bedre og du er derfor bedre forberedt til at flytte flere træningspas til vejen eller banen. Du bør altid have in mente, at dine løb på blødere underlag vil være lidt langsommere end på vejen eller banen.

Dog kan du løbe dine genoptræningsløb på bløde underlag hele året rundt. I USA er det f.eks. meget almindeligt blandt træningsgrupper at løbe på græs hele året. 

Running 5

Giver det mening at benytte de samme træningssko på alle underlag?

Selvom det ville være nemt, bør du bruge forskellige løbesko afhængigt af målet for dit træningspas. Det bløde underlagt giver dig en naturlig dæmpning. Derfor bør du – til genoptræningsløb og længere træningspas – bruge en sko med meget støtte og stabilitet. Her ville Asics GEL-Kayano 28, On Running Cloudstratus eller Adidas Solar Glide 3 være rigtig gode valg. I regn eller sne og på glatte underlag i skoven vil en trail-sko som Asics GEL-FujiTrabuco Sky eller New Balance Shando W være passende.

Har du en 300m interval-session på programmet i dag? Vil du forbedre din fart? Er det tilfældet, bør du gå efter en letvægts-sko som Adidas Adizero Pro, Asics Tartheredge eller Nike Air Zoom Tempo NEXT%.

Running 6

Med den nye viden kan du derfor med fordel rykke din næste interval-session til fodboldbanen rundt om hjørnet eller til stierne, du normalt ville bruge til dine søndagsture. God træning!