END OF SEASON SALE! Vælg mellem over 4900 produkter -- days --:--:-- Køb nu
Jog vs. løb. Kender du forskellen?

Jog vs. løb. Kender du forskellen?

1. 2. 2023 6 min. Læsning

Jog er ikke bare en ny og "moderne" betegnelse for løb. Hvad er det "at jogge", og hvornår løber du egentlig? Find ud af det på Top4Running!

Jog og løb. To meget ens, men alligevel forskellige fysiske aktiviteter. Få mere at vide om forskellene, fordelene og hvem de egner sig til.

Jog eller indianer-løb

Udtrykket jog bruges i stigende grad i dagens løbeverden. Det betyder, at man veksler mellem løb i et let tempo og gang. Denne måde at bevæge sig fra punkt A til punkt B på stammer helt tilbage fra indianerne, og derfor har du sikkert hørt navnet indianer-løb, som det også kaldes i daglig tale.

Hvad er fordelene ved at jogge?

Jog er en aerob aktivitet og er af lav til moderat intensitet. Det er et godt redskab til at opbygge kondition og udholdenhed og også til vægttab og fedtforbrænding, da det øger dit samlede kalorieforbrug. Det er meget fleksibelt, fordi det kun er op til dig, hvilken distance du løber og hvilken distance du går. Du kan lægge en plan på forhånd, f.eks. 1 minut jog / 1 minut gang, men du kan også bare følge din egen fornemmelse. En anden fordel er, at du ikke behøver at bekymre dig om rutehøjden, og du måler ikke nogen målinger som tid, kilometerstand eller gennemsnitligt tempo. Du tager bare dine løbesko på og løber!

Hvem er jog velegnet til?

 • For begyndere - Jog vil hjælpe dig med at finde dit eget sunde forhold til løb i din løbsstart. Du vil gradvist begynde at indarbejde "jog" i din daglige rutine, og din krop vil begynde at vænne sig til den fysiske aktivitet. Ved ikke at overdrive starten vil du undgå overtræning, have plads til at mestre din løbeteknik og ikke stresse over tid eller kilometerantal.
 • For overvægtige - Løb lægger et stort pres på bevægeapparatet, og overvægtige mennesker har en meget større risiko for smerter. Desuden kan en dårlig løbeteknik forårsage uoprettelige skader på led, sener og ledbånd, så start langsomt med at jogge. Vi anbefaler, at du får en konsultation med en professionel, f.eks. en fysioterapeut eller en løbetræner, som kan give dig værdifulde råd, inden du begynder.
 • For løbere efter skade eller sygdom - Hvis du vender tilbage til løb efter en sygdom eller helbredskomplikationer, skal du starte med at jogge og gradvist vende tilbage til dit tempo fra før skaden eller sygdommen. Pas på, forhastning kan føre til endnu mere smerte eller tilbagefald.

Asics_Gel-Nimbus_25

Og hvad betyder løb?

Løb er en kontinuerlig og uafbrudt aktivitet i et bestemt tempo. En løber holder styr på den tilbagelagte distance, tempoet eller den samlede tid. Derefter analyserer han eller hun dataene og statistikkerne, f.eks. På et sportsur eller fører en træningsdagbog. Løberen veksler også mellem flere forskellige træningsformer og intensiteter, f.eks. tempoløb, intervaller, lange løb eller løb op ad bakker eller trapper, hvorunder der også trænes styrke. Nogle mennesker foretrækker korte og hurtige distancer, mens andre foretrækker de lange distancer. Kort sagt løber løbere over deres “comfort zone” for et bestemt formål, f.eks. for at løbe et løb eller forbedre deres personlige rekord.

Løb og dets fordele

Den største fordel ved løb i forhold til jog er den relativt høje intensitet, som øger eller holder en person i en meget god fysisk form. Et andet positivt aspekt er de mange forskellige træningsformer. Løb lærer dig også ikke kun fysisk udholdenhed, men også mental udholdenhed = disciplin. Hvis en person træner til et løb, følger han eller hun sandsynligvis en træningsplan, laver styrketræning, restituerer grundigt og spiser afbalanceret for at give maksimal ydeevne på løbsdagen.

Hvornår skal man skifte fra jog til løb?

Eller hvem er løb velegnet til? Du ønsker sikkert ikke at høre dette banale udsagn, men vi kan ikke gøre for det - skiftet til løb er et individuelt anliggende og afhænger meget af dine subjektive følelser. Men der er tre grundlæggende ting, som du skal fokusere på:

 • Din krop skal være vant til fysisk anstrengelse - Det bør ikke være noget problem for dig at løbe i 30-40 minutter i et stabilt tempo uden at stoppe.
 • Du skal være fri for skader og små-skavanker - Ingen ledsmerter eller overdreven vejrtrækning.
 • Gå gradvist over til løb - Lyt til din krop og nedsæt intensiteten, hvis du har brug for det. Du kan veksle mellem jog og løb og lege med tempoet!

Běhání_vs_jogging

Hvad har jog og løb til fælles?

Selv om hver aktivitet gribes forskelligt an, er der nogle få fælles fordele, som de giver dig:

 • Opbygning af fysisk kondition
 • Positiv effekt på det kardiovaskulære system og hjertefunktionen
 • Forbedring af det generelle helbred, vitalitet og udholdenhed
 • De er et redskab til vægtreduktion
 • At være i naturen har en positiv effekt på dit (ofte stressede) sind

Uanset om du jogger eller løber, er det at nyde bevægelsen, der er det vigtigste. Det er ligegyldigt, om du træner til et løb eller løber for sjov - det vigtigste er at finde dit WHY og holde fast i det!