Prøv vores 3 sunde opskrifter på julebagning

Prøv vores 3 sunde opskrifter på julebagning

8. 12. 2021 4 min. Læsning

Kombinationen af en fitness-livsstil og julen er ikke altid ligetil. Prøv vores 3 opskrifter på jule-snacks, du let kan spise med god samvittighed.

Vi giver dig to gennemtestede tips, så du kan lave de bedste sunde julesnacks, der både er gluten- og laktosefri. I artiklen får du opskrifter på lækre dadelkugler, enestående fitness-honningkager og yderst smagfuldt bananbrød, der er helt frit for gluten og laktose. Opskrifterne er testet af medlemmer af Top4Fitness-teamet! 

Jule dadel-kugler

Billede: Petra Stegemann, Kundeservice Top4Fitness

Vánoční datlové kuličky

Bagning med dadler er et hit i ethvert fitness-køkken. Du kan nemlig også lave utallige varianter af hjemmelavede fitness-cookies af dadler. Her kan du prøve Petras bedste julebagningstip, nemlig sprøde kakao-kugler.

Ingredienser:

  • 140 g dadler (bløde)
  • 100 g mandler
  • 30 g pekannødder
  • 2 tsk kakaosmør
  • 1 tsk stødt kanel
  • 1/4 tsk malede nelikker
  • 1/8 tsk stødt ingefær
  • stykker af mørk chokolade (jo højere kakaoprocent, des bedre)

Ingredienser til at vende kuglerne i:

  • 1 tsk stødt kanel
  • 1 tsk kakaopulver
  • 1 tsk rørsukker (kan undværes, men giver et lækkert crunch)

Fremgangsmåde:

Hak mandler og pekannødder i en blender. Tilføj stenfrie dadler, kakao og krydderier. Bland det hele godt, så massen holdes tæt. Nu kan du tilføje mørk chokolade. Bemærk, at det er vigtigt, at chokoladen er af høj kakaoprocent, så den ikke smelter, når du begynder at rulle kuglerne. Herefter kan du begynde at rulle 1,5-2 cm store kugler, som du efterfølgende vender i kanel, kakao og rørsukker. De smager ekstra lækkert til en god julefilm. 

Fitness Honningkager

Billede: Andrea Skolková, Brand Manager Top4Fitness

Vánoční zdravé perníčky

Honningkager er et absolut must til julen. Vidste du, at du også kan lave dem i en light-udgave med mindre sukker og færre kalorier – helt uden at der er smagsforskel? 

 Ingredienser i honningkagerne:

  • 130 g mel (spelt- eller rugmel)
  • 15 g vaniljeprotein
  • 50 g stødt havregryn
  • 50 g stødte valnødder
  • 1x helt æg + 2x æggeblommer (du kan bruge æggehviderne til glasur)
  • 3 tsk honey (ca. 105 g)
  • 1x honningkage bagepulver (12 g)

Topping ingredienser:

  • 2 æggehvider
  • 4 tsk citronsaft
  • Flormelis

Frmegangsmåde:

Bland mel, protein, stødt havregryn, stødte valnødder, et helt æg, honning og bagepulver i en skål. Lav det til en dej, du kan rulle ud på en bageplade. Dejen skal gerne være ca. 0,5 cm tyk. Skær honningkagerne ud (ved hjælp af en kniv eller form), og læg de udskårne kager på et bagepapir. Smør æggeblommen på honningkagerne og bag dem i ovnen på 185 grader i 12 minutter. Dekorér til sidst honningkagerne med glasur lavet med æggehviderne, citronsaft og flormelis.

Bananbrød – helt frit for både gluten og laktose

Billede: Linda Macáková, Marketing Executive Top4Fitness

Bezlepkový banánový chlebíček

Er du en af dem, der ikke laver julekage pga. gluten- eller laktoseintolerance, så frygt ej! Vores helt egen Linda løste nemlig problemet, da hun fandt på at lave et simpelt, glutenfrit og laktosefrit bananbrød i stedet for julekage. Opskriften er skrevet i decilitermål, så du behøver ikke engang en køkkenvægt.

Ingredienser til bananbrød:

  • 3 bananer
  • 0,7 dl laktosefri kokosolie eller smør
  • 2 æg
  • 0,7 dl of honning eller ahornsirup
  • 1 tsk vaniljeekstrakt (kan erstattes af vaniljesukker)
  • 3 dl mandelmel
  • 0,7 dl havremel
  • 0,7 dl tapiokamel
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bagepulver
  • 1,5 dl udskårne valnødder
  • Mørk chokolade

Fremgangsmåde:

Tag en stor skål og bland laktosefri kokosolie/smør, honning, æg og vanilje. Mos bananerne og bland dem herefter i. Dernæst tilføjer du alle de tørre ingredienser til blandingen og blander dem til du har en dej. Til sidst blander du nødderne og chokoladen i dejen og hælder den ned i en aflang kageform. Vil du gøre noget ekstra ud af det, kan du dekorere kagen med stykker af banan, nødder eller chokolade. Bag nu i en forvarmet ovn på 180 ° C i 50-55 minutter. Bananbrød er fantastisk for sig selv eller med laktosefrit smør.

Velbekomme!