De mest almindelige muskelskader hos løbere er forstrækninger eller overrivninger i lårmusklerne og forstrækninger eller overrivninger i lægmusklerne.
Årsager til muskelskader
Muskler i menneskekroppen består af muskelfibre, der er udsat for konstant muskeltonus eller spænding. Uanset om du løber, styrketræner eller spiser. I hver situation er spændingen forskellig. Hvis denne fiberspænding kommer over den maksimale grænse, vil musklen overkontraheres eller strammes, og der vil opstå en skade. De mest almindelige årsager er bl.a:
- Langvarig overbelastning og udmattelse af musklerne
- Utilstrækkelig muskelbelastning (nogle muskelgrupper er overbelastede, andre er svækkede)
- Undervurdering af muskelsmerter
- Utilstrækkelig opvarmning før træning eller løb
- Mangel på mineraler
- Dårlig restitution
Forstrækning vs. overrivning af muskler
Smerter, hævelse og manglende evne til at fortsætte en aktivitet. Muskelskader er desværre almindelige hos sportsudøvere, men de kan også opstå under normale aktiviteter som at gå eller sove. Hvad er forskellen på en forstrækning, overrivning og en komplet muskelbristning?
1) Overanstrengt muskel
I tilfælde af en forstrækning bliver muskelfibrene stramme med overdreven spænding ledsaget af smerte. Derefter kommer tilbagetrækningen og stivheden. Bagefter kan du fortsætte med at føle spændingen i det berørte område i et par dage, og det tilrådes at begrænse fysisk aktivitet i cirka en uge, indtil spændingen er helt aftaget. Dette er dog ikke en alvorlig skade.
2) Muskelbristning
En overrivning eller fuldstændig bristning af en muskel er mere alvorlig og smertefuld end en forstrækning. Muskelfibrene strækkes ud over den elastiske grænse, og der opstår små eller større rifter. Komplet overrivning af fibrene og hele musklen kan også forekomme. Det kaldes bristning. Umiddelbart er der skarp smerte på skadestedet og manglende evne til at fortsætte med at løbe. Det er vigtigt at bevæge og manipulere det ømme område så lidt som muligt på dette tidspunkt. Efter et stykke tid kan du også opleve hævelse, hæmatom, stivhed eller smerte ved berøring. De mest almindelige årsager er langvarigt overforbrug, træthed eller utilstrækkelig restitution.
Risiko for skader på lår- og lægmusklerne
Det er de muskelgrupper, der belastes mest, når man løber. Begge muskelgrupper, quadriceps femoris og lægmusklerne, arbejder kontinuerligt og sammen, når man løber - uanset om det er op ad bakke, ned ad bakke eller på fladt underlag. Derfor har de den højeste risiko for skader. Hvis en fiber brækker, vil det i første omgang forårsage smerte og andre gener. Hvad skal man gøre i sådan et tilfælde?
Bristning af lår- og lægmuskler: behandling
En bristning af lår- eller lægmusklen har stor indflydelse på en løbers liv. På grund af disse musklers størrelse tager behandlingen i gennemsnit 4-6 uger. Den nøjagtige procedure og varighed bestemmes dog af lægen, som vil bestemme skadens sværhedsgrad og omfang ved hjælp af et røntgenbillede eller sonogram. Behandlingen består i at være i hviletilstand. Menneskekroppen er genial og kan genopbygge og hele overrevne muskelfibre. I dette øjeblik er det sværeste for atleter og løbere at affinde sig med diagnosen. Ro og tid er afgørende for muskelhelingen.
Hvordan fremskynder man muskelhelingen?
Hovedpunkterne i behandlingen er hvile, tid til at musklen heler og tidlig rehabilitering. Hvis du vil hjælpe med behandlingen, kan du også inddrage andre støttende værktøjer:
- Nedkøling og elevation af benet - Hvis benet er hævet. Is kun i 15-20 minutter, og gentag flere gange om dagen.
- Chokbølge- og magnetterapi - Smertefri metoder, der genopretter dannelsen af celler og nyt væv og fremskynder helingsprocessen.
- Kinesiotaping - populære bånd blandt løbere og atleter. De hjælper med at lindre muskelspændinger og smerter, forbedrer stabiliteten og fremmer også effekten af fysioterapi.
- Afbalanceret og næringsrig kost - Kroppen har brug for masser af energi under helingsprocessen. Fokuser på indtag af alle makronæringsstoffer - proteiner, kulhydrater, fedt og en masse vand.
- Nok vitaminer - D-vitamin, C-vitamin, magnesium, calcium, fiskeolie af god kvalitet og gurkemeje er effektive.
- Kvalitetssøvn - Under søvnen har kroppen plads nok i fred til regenerering og cellefornyelse.
- Geler og salver - Du kan smøre eller forsigtigt massere det berørte område med varme salver.
Selve forebyggelsen er også meget vigtig. En forstrækning eller fibersprængning er som regel resultatet af en tidligere forsømt aktivitet. Det kan f.eks. være overbelastning, muskelsvaghed, træthed eller muskelubalancer.
Top4Running-tip: Et andet almindeligt problem hos løbere er osteoarthritis. Tjek, hvad det er, og hvad behandlingen går ud på
Genoptræning og rehabilitering efter skade
Efter hviletilstanden kommer genoptræningen og den gradvise belastning af benet. Indskrænket mobilitet og inaktivitet vil medføre en forringelse af mobiliteten og også et tab af muskelmasse. Derfor skal man fokusere på at styrke de svækkede muskeldele og genoprette korrekte bevægelsesmønstre. En fysioterapeut eller ortopædkirurg kan hjælpe dig med det hele. Det er vigtigt ikke at undervurdere genoptræningen, ikke at forhaste den, at træne systematisk og understøtte den med god søvn, kost og vitaminer.
Hjemmemedicin mod muskelskader
Hvis du vil prøve hjemmemedicin, anbefaler vi dem til muskelkramper eller muskelforstrækninger. En forstrækning er en alvorlig skade, og hvis den ikke behandles ordentligt, kan det føre til kroniske problemer i fremtiden. Ifølge hjemmemedicinerne kan du gnide de ømme muskler med blommebrændevin eller lavendelolie. Deres virkning er at lindre smerter eller fremskynde helingen.
Tilbage til løb efter skade
Jeg er sikker på, at du spekulerer på, hvornår du kan vende tilbage til løbeskoene. Forbered dig på fysisk, men også mentalt arbejde med masser af tålmodighed. I de tidlige stadier skal du fokusere på muskelgendannelse i stedet for løb. Svækkede muskler skal gradvist vænne sig til belastningen igen. Inkluder systematisk styrketræning, mobilitetsøvelser og arbejde med at genoprette grundlæggende bevægelsesmønstre - gå, stå, sidde osv. Kort sagt, trioen styrke + stabilitet + mobilitet og gradvis belastning af musklen. Vi anbefaler, at du rådfører dig med en fysioterapeut, træner og læge. Hvis du overdriver starten, kan skaden komme tilbage i en meget mere alvorlig form.
Skader er en ubehagelig fase i vores liv, men på trods af al smerten har de deres positive sider. Takket være denne erfaring vil du lære at lytte til din krop, restituere og træne smart og bevidst.