Løbesko, der egner sig til bjergterræn og klippeunderlag

Løbesko, der egner sig til bjergterræn og klippeunderlag

24. 1. 2023 7 min. Læsning

Hvordan vælger man en løbesko til bjerg- og klippeterræn? Vi har nogle anbefalinger til, hvordan du griber valget an, og også nogle konkrete forslag til de bedste løbesko.

Bjergterræn betyder mange ting - ikke-asfalterede stier, skovstier, klipper eller rødder. Vejret er også en stor faktor, fordi det er meget uforudsigeligt i bjergene og skifter hvert øjeblik. Men de sko, der er godt forberedt på disse faldgruber, er

TRAILSKO

Hvordan vælger man en trailsko til bjergene?

Hver person har forskellige mål og præferencer, der påvirker valget af løbesko. Kort sagt findes der ikke nogen best-for-all- trailsko. Men vi har 7 ting, du skal tænke over, når du skal vælge DIN bedste løbesko:

  • Mønsteret på sålen - Holdbart og aggressivt greb for at holde dig oppe i bjergforholdene, give dig greb og også stabilitet i terrænet. Trailskoens egenskab nummer et. Hvad betyder det? Hvis du skal i bjergene, skal du lade de glatsålede landevejssko blive hjemme.
  • Stabilitet - I uforudsigeligt terræn i bjergene skal du holde din fod forankret i skoen, især i hælen. Vælg derfor en sko, der føles fast og stabil, men som samtidig ikke skubber dig nogen steder hen.
  • Dæmpning - Selv om bjergoverfladen er blødere, og støddene ikke lægger så stort pres på leddene som ved løb på landevejen, er det godt at have et dæmpende lag i mellemsålen. Det vil du især sætte pris på på længere løbeture, og når du går gennem stenede dele af stien. Niveauet af dæmpning er op til dig, du skal finde ud af, hvad der passer til dig og din løbetype. Lavere dæmpning betyder mindre komfort, men bedre kontakt med underlaget. Højere dæmpning lover ekstra komfort, men jordkontakten vil være lavere, og du vil ikke kunne reagere så hurtigt på ændringer.
  • Holdbarhed - Slidstærk, men stadig åndbar overdel og en hård ydersål, der kan modstå alt, hvad stien har i vente for dig. En anden fordel ved trailsko frem for vejsko.
  • Skobredde - Hvis du har en bredere fod eller bare har brug for mere plads, skal du vælge sko med en bredere konstruktion.
  • Gore-Tex-membran - Når det regner eller sner, skal du bruge en sko med en Gore-Tex-membran, der afviser vand, men samtidig holder foden åndbar.
  • Drop - Et tal, der angiver forskellen i højden mellem hæl og tå. Jo lavere det er, jo mere naturligt skridt giver skoen dig mulighed for at have. Det har mange positive sider, men det kræver også en tilpasningsperiode, en gradvis overgang og en ordentlig løbeteknik for at undgå at overbelaste dine lægge og akillessener.

Det tager nogle gange tid at finde de rigtige løbesko, men det er bestemt det hele værd. Prøv, prøv og prøv, det er det, det hele handler om. Men bare rolig, vi har et tip til at fremskynde processen! Vi har 5 populære og testede trailsko til dig. Prøv en af dem!

1) INOV-8 Roclite 

INOV-8 Roclite Ultra G 320 er kendt som Roclite på steroider. Hvorfor? Fordi den kan klare ethvert terræn og enhver distance! Skoens kerne er den revolutionerende G-FLY graphene-dæmpningsmasse. Den absorberer effektivt vibrationer og stød, men den er ikke så blød, som det er almindeligt med dæmpede løbesko. Det betyder, at den har en ekstremt lang levetid og frem for alt en overlegen stabilitet, når du bevæger dig i tekniske sporforhold, hvilket er lige til at løbe i bjergene. Men det er ikke det hele. Den helt nye overdel og de stabiliserende forstærkninger sikrer, at du sikkert kan bevæge dig gennem teknisk terræn, så skoen bevarer en fantastisk kontrol, uanset om du løber på bjergstier eller klippeskråninger. Skoens konstruktion er medium bred for at opnå et kompromis mellem stabilitet og manøvredygtighed, men overdelen er bred nok foran på skoen til at give dine tæer og svang den plads, de har brug for.

Mænd Kvinder

inov8_roclite_ultra

2) la Sportiva Jackal

La Sportiva Jackal kan modstå ethvert terræn og er designet til mellem- og langdistanceløb. Takket være FriXion Red-ydersålen med dobbelt stivhed har denne model et godt forhold mellem greb og holdbarhed. Et par hundrede kilometer i denne sko betyder, at der vil være mange bjergeventyr! Kombineret med den unikke Infinitoo™-mellemsålskonstruktion kan den aflaste dine fødder og led. Prikken over i'et med hensyn til den generelle komfort er den bredere pasform, der giver masser af plads til tæerne. Modellen fås også i en Gore-Tex-version - la Sportiva Jackal GTX.

Mænd Kvinder

la_sportiva_jackal

3) Salomon Ultra Glide 

Salomon Ultra Glide 2 tilbyder høj komfort og er ideel til lange distancer. Contagrip® MA-ydersålen giver et pålideligt greb på forskellige underlag, og Profeel-filmen sikrer et godt greb på våde overflader og på sten. Overdelen af høj kvalitet med SensiFit-teknologi giver dig en behagelig, men også fast pasform omkring foden. Quicklace-snøring er også en fordel. Energy Surge skum-mellemsålen i en buet Reverse Camber-form dæmper dine stød, hvilket er et must på længere stier i bjergene.

Mænd Kvinder

Top4Running TIP: Udstyr dig med Salomon gear til løb i bjergene. Du kan finde løberygsække, veste, drikkedunkspakker og meget mere her!

Salomon_Ultra_Glide

4) Saucony Endorphin

Vil du opleve vinden i dit hår og ægte bjerghastighed? Så tag Saucony Endorphin Edgetrail skoen på. Kombinationen af PWRRUN PB dæmpningsskum og Carbitex™ carbonplade vil være din drivkraft! Den kan klare alle hårdhederne i udfordrende terræn og er velegnet til korte og lange stier. Den fleksible Carbitex™ MonoFlex carbonplade giver dig fart uden at miste kontakten med underlaget. Den lette, åndbare mesh-overdel transporterer aktivt fugt væk og holder dine fødder tørre med højere absorption og hurtigere fordampning. PWRTRAC-ydersålen smelter bogstaveligt talt ind i stien og giver greb, så du udelukkende kan fokusere på præstation og smukke bjergudsigter!

Mænd Kvinder

Saucony_Endorphin_Edge

5) Altra Lone Peak

Den nyeste generation af Lone Peak-kollektionen, Altra Lone Peak 7, bevarer alle styrkerne fra sine forgængere plus et par nye funktioner. Skoens Quick-Dry Air Mesh-overdel, sammen med en tætsiddende tunge, omfavner foden med endnu mere komfort og generel stabilitet. Mesh er brugt i hælen og tåen med meget effektiv fugttransport. Altra EGO™-mellemsålen absorberer stød uden at miste stabilitet. Den aggressive MaxTrac™-ydersål med vinklede TrailClaw™-mønster forbedrer grebet, så skoen bider sig fast i bjergoverfladen med endnu mere kraft. Som med andre Altra-modeller kan du regne med zero drop (Altra ZeroDrop™-ydersålsplatform + Altra FootShape™) for et naturligt skridt. Igen, selv om sko med zero-drop har mange fordele, tager det lidt tid at vænne sig til dem.

Mænd Kvinder

Altra_Lone_Peak

Nyd bjerg-eventyret med Top4Running!


PRODUKTRÅDGIVNING