END OF SEASON SALE! Vælg mellem over 4900 produkter -- days --:--:-- Køb nu
Hvordan begynder man at løbe som overvægtig og forbedrer konditionen?

Hvordan begynder man at løbe som overvægtig og forbedrer konditionen?

6. 1. 2023 7 min. Læsning

Vil du bruge løb til at tabe ekstra kilo, forbedre din kondition og sundhed, men du ved ikke hvordan? Læs vores tips til, hvordan du begynder at løbe med overvægt og træder mod en aktiv livsstil!

Hvad er overvægt og hvordan måler man det?

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) bestemmes overvægt efter BMI – body mass index. Dette er forholdet mellem en persons vægt og højde. Der findes adskillige online-beregnere på nettet, som beregner dit BMI for dig.

 • 25 - 29.9 = OVERVÆGT
 • 30 - 34.9 = FEDME (KLASSE 1)
 • 35 - 39.9 = FEDME (KLASSE 2 - ALVÆR)
 • 40 and over = FEDME (KLASSE 3 - ALVÆR)

Mange faktorer påvirker det antal, du får, såsom forholdet mellem fedt og muskler i kroppen, kropshydrering og fasen af menstruationscyklussen hos kvinder. Det er ikke 100 % nøjagtigt, og du tager det kun som en vejledning eller indikator. Tag et kig på, hvilke personer BMI-værdien muligvis ikke virker for.

Hvordan begynder man at løbe uden fitness?

Det gyldne råd – skynd dig ikke i begyndelsen, og vær tålmodig. For en krop, der ikke er vant til bevægelse, er løb ikke en passende startaktivitet. Det kan føre til helbredsproblemer, og skader og løb ville blive din fjende. At komme i form er ikke en sprint, men et langdistanceløb, så giv dig selv plads og oplev gradvist nye vaner. Sæt små, realistiske mål og hold ud!

Et par tips til din start:

 • Stå af bussen et stop tidligere og gå hjem
 • Vælg trappen i stedet for elevatoren - I metroen, på kontoret, i huset, hvor som helst!
 • For kortere afstande skal du vælge at gå i stedet for offentlig transport
 • Gå ture i naturen, i skoven, i bjergene - Udover at forbedre din kondition, får du også positiv energi fra naturen
 • Gå nogle gange barfodet i skoven eller køb barfodet sko - Disse vil hjælpe dig med at opfatte jorden bedre og have dine tæer i en naturlig form.

Det betyder, at gåture er velegnet i begyndelsen. Ja, den simple gang. Det er den mest naturlige bevægelse og også meget effektiv. Bare tag dig selv op og gå ud!

Bemærk, hvis du går (eller løber) på en hård overflade såsom asfalt eller grus, skal du være opmærksom på dine led, især hvis du er overvægtig. Glem derfor ikke de rigtige kosttilskud, såsom BCAA eller kollagen.

ZahřátíPředBěhem

Fra gå til løb – hvordan gør man det?

Efter nogle uger eller måneder skal du begynde at kombinere gang med løb. Kroppen bliver mere forberedt og tilpasset bevægelse. Start med korte distancer og et moderat tempo – alt efter din fornemmelse. Hvordan kan dine løbeture se ud?

 • Skiftende gang med løb - For eksempel 300 m hurtig gang / 200 m løb i moderat tempo (indisk løb)
 • Meget let løb i intervallet 20 - 30 minutter / 2 - 3 km
 • Tilmeld dig en løbegruppe i nærheden af dig - Oplev løbefællesskabets kraft!
 • Find en løbepartner og løb sammend run together
 • Installer en løbeapp, der vil motivere dig

Løbets varighed og længde er meget individuel, så følg dine følelser og lyt til din krop. Glem ikke at varme lidt op før hvert løb og bevæge dine led i en cirkulær bevægelse. Brug et par minutter på at strække efter dit løb.

Top4Running Tip: Vil du støtte din kondition og sundhed endnu mere? Prøv styrketræning ud over løb. Ved at styrke musklerne vil leddene få bedre støtte, du mindsker risikoen for skader og du får det bedre! Igen, start langsomt og rådfør dig med en træner, der viser dig, hvordan du gør det. Få det rigtige clothes og gå til træning!

AplikaceNaBěháníA running app will help you map your progress!

Løb med overvægt - Hvad skal man passe på?

Løb er ikke så let, som det kan se ud. Vær opmærksom på den korrekte teknik. Inden dit første løb skal du konsultere det med en ekspert – en fysioterapeut, fitness- eller styrketræner og din praktiserende læge. Hvad skal man fokusere på?

 • Pres på led og rygsøjle – Hvert løbetrin lægger et stort pres på leddene, så start langsomt, få sko med høj dæmpning og prøv at løbe hovedsageligt på bløde overflader.
 • Åndedrætsproblemer hos overvægtige – Det er tilrådeligt at gennemgå stresstests eller en EKG-undersøgelse for at finde ud af årsagen. Vejrtrækningsproblemer og høj puls kan forårsage andre helbredsproblemer. Resultaterne viser, om løb er en god aktivitet for dig.
 • Lær at trække vejret ordentligt – Brug dine lungers fulde kapacitet og øg din ydeevne. Koncentrer dig om at trække vejret gennem næsen ind i maven og opretholde en regelmæssig vejrtrækningsrytme. Et forhold på 2:2 eller 3:3 er optimalt. Det betyder, at du trækker vejret ind i 2 (3) skridt og puster ud i yderligere 2 (3) skridt. Du kan også prøve åndedrætsøvelser. Du kan finde mere i vores artikel om korrekt vejrtrækning under løb.

Løbesko til overvægtige

Det rigtige valg af sko er nøglen - for dit helbred og glæden ved at løbe. Vælg sko med tilstrækkelig dæmpning, som blødgør ethvert slag med jorden og delvist kan kompensere for højere vægt eller fejl i løbeteknik. Egnede kandidater er disse sko:

Løbe mindsettet

Det kan være svært at begynde, men tålmodighed, vedholdenhed og konsistens betaler sig! Indstil dit GRUNDLAG og hold dig til den. Vil du tabe dig? være sundere? Har du en bedre stand? Det kan være hvad som helst. Husk også, at træning er en fejring af kroppen, ikke en straf for det, du har spist. Kompenser ikke for mad med motion, men spis godt, for du har brug for energien til din præstation. Og hvis det en dag ikke lykkes, så fortvivl ikke! Alle har dårlige dage. Hold ud, gå, løb og mest af alt - nyd hele processen!

Så er du klar til at komme i gang? Vi garanterer, at du får et fantastisk løbeeventyr!