END OF SEASON SALE! Vælg mellem over 4900 produkter -- days --:--:-- Køb nu
Løb under graviditet - Hvordan klarer man løb og hvilke regler skal man følge?

Løb under graviditet - Hvordan klarer man løb og hvilke regler skal man følge?

10. 5. 2022 6 min. Læsning

Graviditet behøver ikke at betyde, at du skal stoppe med at løbe. Fysisk aktivitet er godt for helbredet i en passende mængde og i den rigtige form. Hvordan kombinerer man en positiv graviditetstest og løbesko?

Hvordan kan løb påvirke graviditeten?

Graviditet er forskellig for hver kvinde. Det er derfor ikke passende at give råd som "hvad er bedst". Hvis du er en entusiastisk løber, behøver du bestemt ikke opgive at løbe. På den anden side er det ikke godt at overskride personlige rekorder under graviditeten eller at begynde at løbe, hvis kroppen ikke er vant til det. Vi vil fokusere på hver trimester i detaljer, men disse to grundlæggende fakta gælder for hele graviditeten:

 • Rådfør dig med alt med en gynækolog/læge - Regelmæssige undersøgelser og helbredskonsultationer er afgørende under graviditeten. Diskuter dine muligheder for fysisk aktivitet med din læge. Hvilke former anbefaler lægen?
 • Lyt til din krop – Hvis du har grønt lys fra lægen, spiller sund fornuft ind. Kroppen sender tydelige signaler, hver gang. Lyt til dem og brug dem til din fordel. Hvis du har energien og lysten til at bevæge dig, så gå i gang. Hvis du føler dig træt, så hvil. Og vigtigst af alt, fokusér ikke på løbetider, du havde før graviditeten eller andre tal. Løb er en glæde!

Løb i første trimester

Første trimester er fuld af lægeundersøgelser. Det er også den mest risikable del af graviditeten og er ofte ledsaget af ubehagelig kvalme, stor træthed eller brystsmerter. I dette tilfælde er det passende at lytte til din krop. Hvis ændringerne fra graviditeten ikke begrænser dig, kan du løbe uden problemer. Prøv at holde din puls op til 140 slag i minuttet, lad være med at presse dig selv, og sørg for at drikke nok vand. Ellers tillad dig selv at hvile og få den nødvendige energi.

Top4Running TIP: I begyndelsen af graviditeten begynder kvinders bryster at forstørre, og det kan også påvirke følelsen af løb. Få en sports-bh af høj kvalitet med høj støtte, der vil give dig komfort og selvtillid.

adidas_dámské_běžecké_boty

Løb i andet trimester

I andet trimester bør kvalme og smerte ideelt set være væk. Men med den voksende mave følger andre ændringer - kroppens tyngdepunkt bevæger sig mere fremad, hvilket kan være usædvanligt for dig i de første øjeblikke. Vær forsigtig, mens du løber, og udrust dig med denne løbekombination:

 • Løbesko med støddæmpning - Sko = grundlaget for sundt løb. Under graviditeten endnu vigtigere udstyr end før. Invester ikvalitetsløbesko til kvinder der absorberer stød og beskytter dine led.
 • Maternity leggings - Thanks to the space for the growing belly, movement is much more comfortable.
 • Understøttende graviditetsbælte - Det bruges som støtte til korrekt kropsholdning, aflastning af ryggen, mindre pres på bækkenbundens muskler eller til at styrke bugvæggen. Du kan også bruge den til gåture eller fritidstøj i andet eller tredje trimester.

Prøv at løbe hovedsageligt på flade veje, og udskift den hårde vej med en blød overflade såsom en skov, eng, grusvej eller atletikbane. Den bløde overflade betyder mindre stress på dine led og en blidere måde for din voksende mave.

Løb i tredje trimester

Forsigtig først - dette kører i tredje trimester. Hvis din helbredstilstand og mængden af energi tillader det, så løb i et meget let tempo og helst med en partner, som vil hjælpe dig i tilfælde af komplikationer. Hvis ikke, så lad være med at tvinge dig selv til noget. Men prøv at blive i "behagelig bevægelse". Konstant siddende eller liggende er ikke sundt. Hvis løb ikke er godt for dig, skal du erstatte det med gåture i naturen, yoga, svømning eller udstrækning.

těhotenství_protahování

Farer ved at løbe under graviditet

I nogle tilfælde kan løb under graviditeten være uønsket eller endda farligt for kvinden og barnet. Hvilke ubehagelige komplikationer kan opstå?

 • Vejrtrækningsproblemer og manglende evne til at berolige åndedrættet
 • Vaginal blødning
 • Sammentrækning
 • Følelse af svimmelhed
 • Hovedpine
 • Brystsmerter
 • Muskel- og ledsmerter

Hvis disse advarselsskilte begynder at dukke op, skal du stoppe og ikke fortsætte med at køre. Diskuter straks disse komplikationer med lægen, som vil foreslå de næste trin.

Halvmaraton / Marathon under graviditet. Ja eller nej?

Planlægger du at løbe et halvmaraton eller et maraton under din graviditet? Er det passende at køre det? I enkelte tilfælde er dette muligt, men ifølge lægerne anses det for farligt. Under en intens præstation, såsom et maraton eller en halvmaraton, bliver kroppen overophedet, og inde i kroppen sker der trykændringer, som kan forårsage problemer for babyen. For ro i sindet anbefaler vi, at du udskyder løbet til næste gang. Løbetøj vil vente på dig i skabet, og efter fødslen vil du præstere meget bedre end under graviditeten, uden risici. Og også, din største fan - din baby - vil vente på dig ved målstregen!

Hvornår skal du begynde at løbe efter fødslen?

Efter fødslen vil det tage lidt tid at vænne sig til de nye vaner og rutiner, der følger med moderskabet. Giv dig selv mindst seks uger til at akklimatisere og hele alle postpartum sår. Start langsomt, lad være med at presse dig selv, og rådfør dig med en læge for at være sikker.

Som du kan se, er det ikke nødvendigt at opgive løbesko under graviditeten. Lyt til lægens anvisninger, og din krop og nyd hver kilometer din krop løber eller går. Det er tilrådeligt at være aktiv, ud fra et fysisk, mentalt og også sundhedsmæssigt synspunkt.

Graviditetskilometer? Udstyr dig med Top4Running!