END OF SEASON SALE! Vælg mellem over 4900 produkter -- days --:--:-- Køb nu
Løbesko til ultramarathon på landevejen eller trail. Hvordan vælger man dem?

Løbesko til ultramarathon på landevejen eller trail. Hvordan vælger man dem?

22. 3. 2023 9 min. Læsning

Ultra. Den ultimative disciplin blandt de lange løb. Hvilke løbesko skal man have på til et ultraløb på landevejen, og hvilke sko skal man vælge til et ultratrailløb? Bliv inspireret hos Top4Running!

Hvad betyder ultra egentlig? Der er her tale om længere løb end et marathon, dvs. over 42,195 km. Ultraløb kan være 50 km, 100 km eller endnu længere - der findes utallige forskellige slags løb og distancer i dag. Vi kan overordnet set opdele disse løb i to kategorier:

 • Ultraløb på landevej - Du løber på vejene. Primært på hårdt og asfalteret underlag, f.eks. i byer eller landsbyer.
 • Ultra trailløb - Du løber i terrænet, på blødt og uforudsigeligt underlag, ofte i skove, på enge eller i bjerge. Du klatrer normalt flere hundrede eller tusinder af højdemeter.

Som du kan se, er disse to typer meget forskellige fra hinanden, og valget af sko vil også afhænge af dette. Vi vil her give dig råd om, hvilke løbesko du skal bruge. Vi starter med landevejen og går derefter videre til trail!

Hvordan vælger man sko til et ultramarathon på landevej?

Din landevejssko til et ultramarathon bør have et par grundlæggende egenskaber:

 • Dæmpning - Du vil få mere end nok hårde stød under et ultramarathon, så vælg gerne en sko med masser af dæmpning. Vejen er en flad og forudsigelig overflade, så dæmpningen vil ikke påvirke stabiliteten så meget. Men husk, at jo højere dæmpning, jo tungere er skoen.
 • Holdbarhed og komfort - Overdelen på landevejssko er lavet af holdbare og åndbare materialer af høj kvalitet, og det bløde stof giver dig den komfort, du har brug for på lange løbeture!
 • Bredde og størrelse - Foden svulmer op, udvider sig og har brug for masser af plads på lange løbeture. Der er ikke noget værre, end når dine tæer begynder at støde ind i overdelen ved kilometer 30. Så køb sko mindst 1-2 størrelser større, og vælg evt. modeller med en bred konstruktion.

Vores tips til løbesko til ultraløb på landevej:

1) Nike Invincible

En af de mest populære landevejssko til lange distancer er Nike Invincible 3. Kombinationen af afstemt støtte og målrettet placeret Nike ZoomX dæmpning får dig til at føle dig sikker og skåner dine led under lange løb. Nike ZoomX skummet i mellemsålen er let og ekstremt responsivt. Den forbedrede og endnu mere holdbare Flyknit-overdel har øget åndbarhed i de områder, hvor foden varmes mest op. Skoen støtter også foden, hvis du har tendens til at pronere.

Mænd Kvinder

Nike_Invincible

2) adidas Adizero Adios Pro 

Adizero Adios Pro 3 Adizero Adios Pro 3 er den ultimative løbesko til lange løb på landevejen. Mellemsålen er dæmpet med to lag slidstærkt Lightstrike Pro, der effektivt dæmper alle hårde stød. Optimerede ENERGYRODS 2.0. carbondele i mellemsålen giver en fantastisk energireturnering. Den nye letvægtsoverdel i tekstil er forstærket, hvor du har mest brug for det. Desuden indeholder den mindst 50 % genbrugsmateriale. Takket være Continental -gummi-ydersålen med et førsteklasses greb kan du løbe i et højt tempo, selv i regnvejr. Det 6,5 mm drop giver dig stadig et meget naturligt skridt.

Mænd Kvinder

adidas_adizero_adios_pro_3

3) Nike ZoomX Vaporfly Next%

Den anden model fra Nike, Nike ZoomX Vaporfly Next% 2. Dette er en løbesko, der kan tage dig op til 50 km i et godt tempo! Nike ZoomX-skummet giver dig en enorm energireturnering, og den responsive kulfiberplade i hele skoen driver dig fremad for hvert skridt. Optimale niveauer af dæmpning blødgør stødene på hårde overflader.

Mænd Kvinder

Nike_ZoomX_Vaporfly

Hvordan vælger man løbesko til ultra trail?

Ligesom med landevejssko er der nogle få ting, som dine trailsko skal have:

 • Et mønster på sålen - Vi tør godt sige, at dette er et essentielt aspekt ved en trailsko. Et holdbart og aggressivt greb vil holde dig oppe i uforudsigeligt terræn og give dig trækkraft, greb og stabilitet.
  Dæmpning - Selv om ultratrail for det meste løbes på blødt underlag, er stødabsorbering og komfort afgørende på disse lange distancer. Du kommer til at løbe i lang tid, og det betyder titusindvis af stød. Vælg niveauet af dæmpning i henhold til dine præferencer og også længden af ruten. En lavere dæmpning betyder mindre komfort, men bedre kontakt med underlaget. Højere niveauer giver ekstra komfort, men underlags-kontakten er reduceret, og du vil ikke kunne reagere så hurtigt på terrænændringer.
 • Stabilitet - Dette er tæt forbundet med dæmpning, for ud over dæmpning har du brug for maksimal stabilitet og evnen til at aflæse terrænet for at undgå forstuvninger eller fald. Du skal vælge den rette balance mellem dæmpning og stabilitet. Det er også vigtigt med hensyn til stabilitet at vælge en sko, der er solid, men samtidig også funktionel i terrænet.
 • Bredde og størrelse - Foden svulmer også op her, udvider sig og har brug for masser af plads på lange løbeture. Så køb igen sko minds t1-2 størrelser større, og vælg evt. modeller med en bred konstruktion.
 • Holdbarhed - En slidstærk ydersål sammen med en slidstærk og åndbar overdel, der kan klare både sten og rødder.

Vores tips til en ultratrail løbesko:

1) Salomon S/LAB Ultra 3

Denne populære ultra-langdistancesko har en lettere konstruktion end sine forgængere samt en nydesignet og mere holdbar mesh-overdel. EnergyCell+-mellemsålen giver et højt energireturneringsniveau, dæmper pålideligt hvert eneste skridt og er meget dynamisk, så den bruger et minimum af din energi på afsættet. Contagrip® MA-ydersålen har høj holdbarhed og greb i varieret terræn. Overordnet set er skoen meget stabil og giver tilstrækkelig kontakt med underlaget. Hvis du skal på ultratrail op til 50 km og gerne vil have Salomon på, vil Salomon Pulsar Trail også være et godt valg.

Mænd Kvinder

Top4Running TIP: Udrust dig til et ultratrail med Salomon gear! Du finder væskepakker, løbeveste, pandebånd og meget mere.

Salomon_S/lab_Ultra

2) Nike Zegama

Du kan overvinde lange stigninger og stejle nedfarter i kompromisløst terræn med Nike ZoomX Zegama trailskoene. Et dybere og mere varieret sålmønster med større huller forbedrer grebet og stabiliteten, især på mere tekniske passager. Dette vil give dig mulighed for at læse terrænet selv efter mange kilometer, når dine fødder allerede er trætte. Den lette Nike ZoomX mellemsål, kombineret med den forhøjede ydersål, vil hjælpe med at dæmpe stød og aflaste dine led. Droppet i skoen er kun 4 mm, så dit skridt kan føles helt naturligt.

Mænd Kvinder

Nike_Zegama

3) Inov-8 Trailfly 

Inov-8 Trailfly Ultra G 300 Max. En sko født til ultra trail. TRAILFLYsålen er baseret på det gennemprøvede TERRA ULTRA-koncept. Den er ikke bange for at løbe over asfalt og holder dig pålideligt oppe på murbrokker eller teknisk skovterræn. TRAILFLY-modellen anvender den patenterede ADAPTER FLEX teknologi - et 10 mm dybt hak i den midterste del af dæmpningen, som radikalt øger hele skoens fleksibilitet og dermed dens evne til at fornemme terrænet. Det lave drop på 6 mm fremmer en naturlig fodafvikling.

Mænd Kvinder

Inov8_Trailfly

Top4Running TIP: Hvis du skal løbe en kortere tur i bjergene end et ultraløb, kan du læse vores tips til løbesko til bjergrigt terræn.

Praktiske tips til sidst

Ultra er et af de lange løb, hvor du bruger flere (snesevis af) timer. Hvis du skal til et ultraløb, regner vi med, at du har styr på den fysiske og mentale forberedelse. Her er dog et par tips mere med hensyn til fodtøj:

 • Test skoen ordentligt - At tage til et ultraløb i helt nye sko er fristende, men meget uansvarligt. Test dem først og se, om de passer efter x kilometer og ikke klemmer dig nogen steder. Igen, du vil tilbringe mange timer på ruten, så løbeskoene bør være din bedste partner!
 • Sokker er alfa omega - Du kan have de bedste sko, men uden de rigtige sokker er de ubrugelige, og i værste fald kan det føre til, at du ikke gennemfører løbet. Lad bomuldssokkerne blive hjemme, og vælg dem, der er lavet af funktionelle materialer, som bliver på fødderne, transporterer fugt væk og forhindrer vabler eller ubehagelig friktion. hvis du foretrækker længere sokker og ønsker et ekstra boost i restitutionen, så brug kompressionsstrømper.
 • Medbring et ekstra par løbesko - Ved nogle ultraløb kan du opbevare dine ting og dit udstyr i løbets depot. Forbered et ekstra par løbesko der, f.eks. er mere dæmpede sko til anden halvdel af løbet eller vandtætte sko, som du kan skifte til, hvis det bliver nødvendigt.