MID SEASON SALE - Spar op til 60 % på udvalgte varer KØB NU
Fordele ved at løbe for din sundhed og krop generelt. Hvad vil ændre sig og hvornår?

Fordele ved at løbe for din sundhed og krop generelt. Hvad vil ændre sig og hvornår?

9. 2. 2023 8 min. Læsning

Løb er en kompleks aktivitet, der kan påvirke din krop både udefra og indefra. Hvilken effekt har det på kroppen, fysikken, det generelle helbred, og har det overhovedet nogen risici?

Hvad er løb godt for?

Løb er en populær aktivitet med mange fordele for kroppen og det generelle helbred, især:

 • Bedre kardiovaskulær sundhed: Løb øger pulsen og hjælper med at styrke hjertet og blodkarrene. Dette mindsker risikoen for hjertesygdomme og slagtilfælde.
 • Stærkere og mere modstandsdygtige knogler: Løb har en positiv effekt på bevægeapparatet. Det er med til at øge knogletætheden, hvilket reducerer risikoen for osteoporose og andre knoglerelaterede sygdomme.
 • Forbedring af den fysiske kondition og udholdenhed: Regelmæssig løb er med til at øge lungekapaciteten og forbedre udholdenheden, hvilket gør det lettere at udføre hverdagsaktiviteter. Det bliver nemt at bære poser med dagligvarer!
 • Forbedring af muskeltonus: Løb er en kompleks aktivitet, der engagerer hele kroppen. Det hjælper dig med at styrke dine ben, hofter og din core, hvilket øger din generelle udholdenhed.
 • Bedre mental sundhed: Fysisk aktivitet i naturen har vist sig at forbedre humøret, reducere stress og øge følelsen af velvære. Når du først har fået en smagsprøve på den gode følelse efter en løbetur, vil du have lyst til at opleve den mere og mere.
 • Vægtstyring: Løb er en energiintensiv aktivitet, hvilket betyder, at du forbrænder kalorier effektivt. Det kan føre til vægttab og fedttab.

Top4Running TIP: Hvordan bliver du ved med at løbe uden at give op? Find dit WHY.

Hvad sker der med kroppen, mens du løber?

Under løb gennemgår kroppen flere fysiologiske ændringer som reaktion på det øgede energibehov. Disse ændringer omfatter bl.a:

 • Højere puls: Hjertet pumper mere blod for at levere ilt og næringsstoffer til de arbejdende muskler. 
 • Hurtigere vejrtrækning: Det er med til at opfylde kroppens øgede behov for ilt.
 • Aktivering af musklerne: Ben, glutes, core- og armmuskler arbejder under gentagne bevægelser.
 • Mælkesyreproduktion: Muskler producerer mælkesyre som et biprodukt af energiproduktionen. I nogle tilfælde kan dette føre til muskeltræthed.
 • Sved: Ved at producere sved under aktivitet regulerer kroppen kropstemperaturen og fjerner affaldsprodukter fra kroppen.

Som du kan se, er løb en fysisk krævende aktivitet, der kræver koordinering af flere systemer og processer i kroppen. Derfor er det vigtigt, når du starter, at du starter langsomt og gradvist øger intensiteten og længden af din løbetur for at undgå skader. Husk, at sundheden kommer først.

Løbetøj til Mænd Løbetøj til Kvinder

asics_na_co_je_běhání_dobré

Hvad vil ændre sig og hvornår, hvis jeg begynder at løbe?

Efter ca. 3-4 måneders regelmæssig løb, afhængigt af din sportshistorie, vil du begynde at mærke forandringerne. Nogle af ændringerne vil du ikke kunne se i spejlet i starten, men bare rolig, de er der! Det drejer sig bl.a. om forbedringer af din kardiovaskulære sundhed, bedre udholdenhed eller styrkelse af muskelgrupper i hele din krop. Det vil blive meget lettere for dig at løbe 5 km, flytte et møbel eller klatre op på 7. sal! Hvis du har fået et kalorieunderskud gennem løb, kan du måske mærke vægttab eller en mindre tøjstørrelse. Løb har også en positiv effekt på den mentale sundhed. Du vil føle dig frisk, være i bedre humør, og du vil klare dine daglige forpligtelser med mere engagement.

Det er forskelligt for hver person, men vi tror på, at løb vil give dig mange fordele i dit liv! Men har det nogle  risici? Ja. Pas på, at du ikke overbelaster dine led, især dine knæ og hofter. Gentagne bevægelser og belastninger kan med tiden føre til mindre overbelastninger eller skader. For at minimere disse risici har vi nogle tips til dig, som du kan tilføje til din løberutine:

 • Den rigtige løbesko - Den rigtige sko er vigtig, fordi den sørger for komfort, stødabsorbering og stabilitet. I dag er løbesko lavet med moderne teknologier, der giver dig mulighed for at løbe massere af skadesfrie kilometer.
 • Løbeteknik - Men en sko vil ikke redde dig i sig selv. Koordination af kroppen, når du løber, landing og vejrtrækning har indflydelse på dit helbred på lang sigt. Find en løbetræner, der kan hjælpe dig med at undgå forkerte bevægelsesmønstre i starten.
 • Styrketræning - Musklerne fungerer som et støttesystem for led og knogler, så det er vigtigt at styrke dem. Du kan træne med din kropsvægt eller med vægte derhjemme eller i fitnesscentret. 
 • Andre aktiviteter - Udskift lejlighedsvis løb med en anden form for aktivitet, f.eks. cykling, skøjteløb, svømning, yoga eller squash.
 • Restitution - Udstrækning, kvalitetssøvn, en afbalanceret kost og drikkevarer er meget vigtige i forbindelse med langvarig løb.

Top4Running TIP: Er du ikke sikker på, hvordan du vælger den rigtige løbesko? Prøv vores skofinder!

běhání_a_hubnutí

Kan jeg tabe mig ved at løbe?

Løb er en fantastisk måde at holde sig i form og forbedre sit generelle helbred på. Da det er en energiintensiv aktivitet. Kan du tabe dig ved at løbe? Ja, det kan du.

Men! Loven om energibalance gælder stadig:

 • Input < output = kalorieunderskud (du taber dig)
 • Input > output = kalorieoverskud (du tager på i vægt)
 • Input = output = opretholder en konstant vægt

Løb er et godt redskab til at øge dit energiforbrug og komme i kalorieunderskud. Husk på, at løb ikke er den eneste faktor. En afbalanceret kost og regelmæssig styrketræning er også vigtige dele af hele processen. En anden fordel ved løb er, at det hjælper med at øge dit stofskifte, hvilket betyder, at din krop stadig forbrænder kalorier, selv efter træning. Ud over at reducere vægten vil løb også hjælpe dig med at opstramme og forme dine muskler. Du styrker dine ben, balder og din core, hvilket vil forvandle din figur.

Løb og vægttab: Hvor lang tid går der, før jeg kan se resultater?

Hvor lang tid går der, før kroppen begynder at ændre sig? Den tid, det tager at se de ønskede resultater, afhænger af flere faktorer, f.eks:

 • Din startvægt og kropssammensætning (muskler, fedtprocent osv.)
 • Kost og kalorieindtag
 • Hyppighed og intensitet af løb
 • Genetik

Hver person er forskellig, og det vil tage forskelligt mængde tid at tabe sig, forme kroppen eller opbygge udholdenhed. For at opnå et effektivt vægttab skal du ikke løbe hurtigt, men i den såkaldte aerobe zone = et let tempo, hvor du kan snakke. Det gør du ved at holde din gennemsnitlige puls på ca. 55 - 75 % af din maksimale puls. Generelt kan du se de første ændringer inden for 1-2 måneder, hvis du løber 3-4 gange om ugen i mindst 45 minutter i et let tempo.

Uanset om du ønsker at tabe dig, tone din krop eller forbedre din kondition, skal du først og fremmest nyde at løbe! I stedet for blot at smide de ekstra kilo én gang, så gør løb til “DIN TID“ og glæd dig til det. Forelsk dig i følelsen af at løbe, at være fri og selvsikker. Det er den bedste fordel, som løb har at tilbyde.