END OF SEASON SALE! Vælg mellem over 4900 produkter -- days --:--:-- Køb nu
Hvordan kommer man i gang med at løbe igen efter sygdom? Kom langsomt men sikkert tilbage i løbeskoene!

Hvordan kommer man i gang med at løbe igen efter sygdom? Kom langsomt men sikkert tilbage i løbeskoene!

27. 3. 2023 6 min. Læsning

Har du været syg, og nu vil du gerne løbe igen? Vi har nogle gode råd til, hvordan du undgår tilbagefald eller permanente følgevirkninger og kommer tilbage på sporet!

Smerter, feber og svækkelse. Sygdom eller forkølelse er en ubehagelig forhindring i det personlige og løbende liv. Hvordan kommer du sikkert og ansvarligt tilbage på sporet igen bagefter? Vi har 5 vigtige spørgsmål, som du bør tage stilling til, før du tager løbeskoene på igen.

1) Hvor alvorlig var din sygdom?

Det er meget vigtigt at vide, hvor alvorlig sygdommen er, for der er nogle af dem, der kun belaster kroppen lidt, andre mere. Generelt set kan vi inddele dem i to typer af belastning:

  • Mild kropsbelastning: Dette omfatter f.eks. hoste eller vejrtrækningsproblemer, uden feber. I dette tilfælde er det nok at begrænse intensiteten og ikke overdrive de første par træninger. Start med at gå og øg gradvist intensiteten alt efter, hvordan kroppen reagerer. Øg derefter gradvist intensiteten tilbage til fuld belastning.
  • Høj kropsbelastning: Sygdomme med feber, virus eller forkølelse kan gøre kroppen meget mere træt. Selv hvis du allerede har det godt, skal du tænke på dine organer, som ikke så let kommunikerer deres tilstand. Det er godt at hvile i en lille uges tid efter en sygdom og først derefter gå over til en gradvis tilbagevenden til træningen. I tilfælde af højere temperaturer bør du gribe tilbagevenden endnu mere forsigtigt an. Når du har det godt, kan du starte med at gå en uges tid i første omgang og lytte til din krop, især hvor hurtigt din puls stiger, og om du bliver forpustet. Begynd at træne, når disse to ting er på "dit normale niveau". Og igen gentager vi - langsomt og gradvist! Hvis du er blevet sendt i seng af din læge, skal du sørge for at rådføre dig med ham/hende om at vende tilbage til træningen.

Jak začít s běháním po nemoci?

2) Hvilken medicin har du taget?

Et spørgsmål, der hænger sammen med det foregående. Den medicin, du tager, har en stor effekt på den menneskelige krop - ud over sygdommen skal den "kæmpe" med stoffer, som den ikke er vant til. Hvis det er antibiotika og lignende aggressive stoffer, skal du desværre ikke regne med en hurtig tilbagevenden til belastningen. Tre til seks uger er den korteste tid, før du bør starte fysisk aktivitet igen. Først derefter kan du langsomt begynde at træne. Hvad sådanne lægemidler gør ved f.eks. dit hjerte eller din lever, er ikke umiddelbart synligt. Hvis du overdriver, risikerer du uoprettelige skader på din krop. Selv med hensyn til medicin skal du konsultere din plan om at vende tilbage til løb med en læge.

3) Hvad var årsagen til din sygdom?

Dette spørgsmål er svært at besvare. Er der en aktivitet i din livsstil, som regelmæssigt gør dig syg? Prøv at tænke over det. Ofte er du ikke engang klar over det, fordi du gør nogle ting automatisk, og der opstår ingen sygdom. Men så kommer frostvejr, stress fra arbejdet eller træthed fra en lang rejse - ret almindelige ting, som kan gøre dig syg under visse omstændigheder. Prøv at opdage disse subtile årsager og tænk over, hvordan du kan mindske deres indvirkning. Du kan f.eks. springe et løb over, gå en tur i stedet for at træne eller tage tid til dig selv og slappe af. Ved at tage disse små forholdsregler kan du forebygge langvarig sygdom i fremtiden.

4) Hvor længe varede din sygdom?

Hvis du er sygemeldt i to dage, vender kroppen meget hurtigt tilbage til fuld styrke. Men hvis sygdomsperioden klatrer op i ugerne, vil det tage længere tid at vende tilbage. Kroppen er blevet svækket, og den intense belastning vil få dig tilbage i sengen igen. Giv dig selv tid og plads til at komme helt på toppen igen, og skynd dig ikke at forhaste noget. Løbeskoene går ingen steder, det lover vi.

To, co léky napáchají například na vašem srdci, není na první pohled znát.

5) Hvordan reagerer din krop efter en sygdom?

Alle mennesker er forskellige, har forskellige evner og reagerer forskelligt på stress, belastning og også sygdom. Du vil helt sikkert kunne genkende dig selv i disse situationer, og hvis du ved, at du har brug for mere tid til at komme i gang, skal du ikke lade dine venner overtale dig til at løbe bakke-intervaller en uge efter din sygdom. Det ville ikke være godt for din krop, men en risiko for at du ryger tilbage i sengen igen.

Generelle råd til at håndtere sygdom

  • Prøv altid, og ikke kun efter sygdom, at mærke efter og lytte til din krop. Hold øje med din puls og din vejrtrækning, og læg mærke til, hvordan du har det i løbet af dagen. Hvis du ved, hvad der er din krops "normale" udtryk, kan du lettere opdage begyndende sygdom.
  • Gå ikke tilbage til fuld træning, så snart din feber falder. Giv dig selv tid og plads til at komme helt til hægterne igen. Din krop vil gengælde plejen.
  • Hvis du har taget medicin, skal du rådføre dig med din læge om det. Accepter hans/hendes råd og anbefalinger for at undgå yderligere sundhedskomplikationer.
  • Vi ved, at det er en udfordring, men prøv at tænk på sygdommen på en positiv måde. Sæt farten ned, slap af, læs den bog, du har i skuffen, eller se den film, du normalt ikke har tid til. Du vil nyde mange kilometer, når du er på toppen igen!

Fast-R Nitro Elite Elektrocharged
puma
ZOOM JA FLY 3
nike
Fast-FWD Nitro Elite
puma
FAST-R Nitro Elite Carbon
puma
Air Zoom Alphafly NEXT%
nike
Ny
Deviate Nitro Elite Racer
puma
Deviate Nitro Elite Racer Wildwash
puma
Deviate Nitro Elite Fireglow
puma
Deviate Nitro SP
puma
Cloudflow 3
onrunning
Bæredygtighed
ULTRABOOST 22
adidas
Bæredygtighed
NOVABLAST 2
asics
Tidligere
Næste