Løb efter 40: Hvordan starter man, og hvad skal man passe på?

Løb efter 40: Hvordan starter man, og hvad skal man passe på?

16. 1. 2023 6 min. Læsning

De siger, at alder kun er et tal. Bliver forelsket i løb selv efter 40. Hvordan begynder man at løbe, hvad er specielt ved middelalderen, og hvilke potentielle risici skal man passe på?

Hvad er godt ved at løbe? Du behøver kun gode sko, tid og et humør for at bevæge dig. 40, men også 50 år er en smuk og eventyrlig alder. Mange mennesker kan lide at prøve nye ting i denne periode. Og løb er en af dem!

Løber efter 40 og dets detaljer

Regelmæssig bevægelse er meget vigtig for kroppens og sindets korrekte funktion. Ja, selv efter 40! Det har dog sine detaljer. Overvej dem før din første start:

1) Nuværende helbredstilstand

Det kan være aktuelle diagnoser, såsom kroniske eller hjerte-kar-sygdomme, artrose eller tidligere skader i bevægeapparatet. Overvægt er også en risiko, fordi det lægger enormt pres på led, ledbånd og sener. Hvis du nogensinde har beskæftiget dig med eller i øjeblikket har helbredsproblemer, skal du kontakte din praktiserende læge eller fysioterapeut om løb, og om det er egnet for dig.

2) Aktivitet i en yngre alder

Hvis du har været aktiv og sporty i løbet af dit liv og har en løbe- eller træningshistorik, vil det være meget lettere at vende tilbage til løbesko. Men ingen bekymringer! Du kan undvære det. I så fald skal du starte med gåture, derefter korte løbeture i et meget let tempo, og frem for alt, lyt til din krops signaler. Det vigtigste er at ville, starte og fortsætte!

3) Din indre motivation

Først skal du finde ud af, HVORFOR du vil begynde at løbe. Vil du forbedre din kondition? Tabe sig? Bliv klar til dit første løbeløb? Eller være aktiv og bruge tid i naturen? Hver HVORFOR betyder en lidt anderledes tilgang til løb og overordnet livsstil. Hvis du vil forberede dig til et løb, vil du sandsynligvis være fokuseret på tid, tempo og ydeevne. I dette tilfælde vil et sportsur hjælpe dig, og du har alle numrene på ét sted. Hvis du vil løbe for fornøjelsens skyld eller for at forbedre din kondition, er det nok at tage løbetøj på og tage på løbeeventyr!

Běhání_sportovní_hodinky

Hvordan begynder man at løbe som ældre?

Okay, du er bestemt, du ved dit HVORFOR, og du har ingen helbredsproblemer. Godt, tid til at komme i gang! Så hvordan begynder du at gøre løbeglæde og i harmoni med dit helbred?

  • Start langsomt, men sikkert - Skub ikke starten så hårdt. Hvis du vender tilbage til at løbe efter en pause, skal du først inkludere lette løbeture, ca. op til 5 km. Hvis du lige er startet, og din krop ikke er vant til at bevæge sig, så start med indisk løb, hvor du veksler mellem at løbe og gå.
  • Hvil og regenerér - Fokuser lige så meget på regenerering som på selve løbeture. Sørg for at få kvalitetssøvn, spis næringsrig mad, drik meget vand, strække dig ud, gå til massage eller tag en svømmetur.
  • Inkluder styrketræning – Muskler understøtter knoglerne og reducerer risikoen for led-, sene- og ledbåndsskader. Hvis din tid tillader det, medtag styrketræning mindst en gang om ugen. Du kan bruge håndvægte til det, men du kan også bruge din egen krop.
  • Lyt til din krop - nok det vigtigste punkt. Kroppen er et meget intelligent system og sender dig konstant signaler. Lær at lytte til dem. Hvis du er fuld af energi, så tag dine sneakers på og løb. Hvis noget gør dig ondt, eller du er træt, så sæt farten ned og hvil. Det er ikke dovenskab, men evnen til at arbejde med dit ego. Takket være dette vil du være i stand til at samle løbekilometer uden skader i flere år fremover.

TIP: Hvis du ikke vil løbe alene, så tilmeld dig en løbegruppe i dit område, løb med en ven eller prøv den populære Canicross med din hundeven!

Har du det godt under og efter løbeturen, bliver du ikke generet af smerter eller træthed, du kan øge distancen og tiden på løbeturen lidt. Læs også vores tips fra TOP4TRAINING-serien - hvordan du løber 5 km og 10 km! I tilfælde af en specifik træningsplan skal du kontakte en løbetræner, som vil lære dig den korrekte løbeteknik og oprette individuelle træningssessioner.

Sådan løber du en 5 km Sådan løber du din første 10KM 

Běhání_On_Running

Løb og dets sundhedsmæssige fordele

Det lyder måske lidt partisk, men vi må sige én ting – LØB ER BARE FANTASTISK! Det er en af de mest naturlige aktiviteter for mennesker. Derudover har den flere sundhedsmæssige fordele, som du især vil sætte pris på uden for løbebanen. Hvordan er de?

  • Forbedrer kondition
  • Bedre kardiovaskulær sundhed og styrkelse af hjertet
  • Stærkere immunitet og forsvar mod bakterier og vira
  • Bedre søvn og koncentration på daglige aktiviteter
  • Bedre mentalt velvære
  • En stigning i kalorieforbrug og et fantastisk værktøj til vægttab

At løbe efter 40 og dets risici

De største risici ved løb er skader, overbelastning af bevægeapparatet eller vejrtrækningsproblemer. Dette gælder dog for alle løbere uanset alder. I hvert fald med stigende alder heler skader dårligere, tager længere tid, og der er større muligheder for smerter i led, sener eller muskler. Løb er også en større risiko for overvægtige, på grund af det allerede nævnte pres på bevægeapparatet og støttesystemet eller værre hjerteaktivitet. Hvis du har komplikationer, skal du kontakte din læge.

Så hvad, har du besluttet dig for at løbe for første gang? Vi tror på, at du vil elske at løbe lige så meget, som vi gør. Udrust dig på Top4Running og nyd at løbe kilometer til fulde!


TRÆNINGSRÅDGIVNING